Uw persoonlijke gegevens
Als eerste onderdeel op het UPO ziet u uw persoonlijke gegevens. Hier vindt u de gegevens die wij van u hebben. Zo kunt u op uw UPO uw naam, geboortedatum, burgerservicenummer (BSN) en registratienummer vinden.
Uw partner en kinderenAls u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, wordt uw partner automatisch bij ons aangemeld. Uw partner krijgt dan recht op het partnerpensioen. Gaat u samenwonen? Dan moet u ‘officieel samenwonen’. Dat betekent dat u een samenlevingsovereenkomst hebt afgesloten en uw partner hebt aangemeld bij het pensioenfonds.
Als uw partner bij ons bekend is, dan staan de gegevens van uw partner op uw pensioenoverzicht. Dit geldt ook voor uw eventuele kind(eren). Staat uw partner niet in uw pensioenoverzicht? Meld uw dan partner aan bij het pensioenfonds door een (digitale) kopie van uw samenlevingsovereenkomst naar ons te sturen.
Uw pensioengegevensDit zijn uw pensioengegevens zoals die bij ons bekend zijn op 31 december 2019. U leest hier bijvoorbeeld wanneer u bent begonnen met pensioen opbouwen bij Pensioenfonds MN. Op basis van deze pensioengegevens is uw pensioen berekend.
Kloppen uw gegevens niet?Neem dan contactmet ons op.
Wat krijgt u als u met pensioen gaat?
Op het UPO ziet u het bedrag dat u krijgt als u met pensioen gaat als u AOW krijgt. Dit is het bruto bedrag dat u per jaar van ons krijgt zolang u leeft. U ziet hoeveel pensioen u heeft opgebouwd tot 31 december 2019. Als u uit dienst gaat, is dit het pensioen dat u later van Pensioenfonds MN krijgt. Op het UPO ziet u ook een indicatie van het pensioen dat u krijgt als u tot uw pensioen bij MN blijft werken. Het uitgangspunt is dat er niets aan uw situatie (zoals uw salaris) en de pensioenregeling verandert.
Informatie over uw AOW-uitkering van de overheid staat niet op uw UPO. Dit vindt u op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vindt u ook een indicatie van uw netto pensioenbedragen.
Partnerpensioen
Naast het ouderdomspensioen voor uzelf, bouwt u ook een partner- en wezenpensioen voor uw (eventuele) nabestaanden op. Hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt, hangt af van het moment waarop u overlijdt. Afhankelijk van het moment, ontvangen uw nabestaanden een pensioen:
U overlijdt als u nog bij MN in dienst bent
Als u overlijdt terwijl u nog deelneemt aan de regeling van Pensioenfonds MN, dan krijgt uw eventuele partner een uitkering van ons. Op het UPO staat wat uw eventuele partner vanaf uw overlijden tot zijn of haar AOW-leeftijd krijgt. En wat uw partner vanaf zijn of haar AOW-leeftijd tot zolang hij of zij leeft krijgt.
U overlijdt nadat u uit dienst bent gegaan bij MN
Als u overlijdt nadat u uit dienst bent gegaan, dan heeft uw partner ook recht op een partnerpensioen. Hoeveel uw partner krijgt, staat niet op uw UPO. Dit staat op mijnpensioenoverzicht.nl.
U overlijdt nadat u met pensioen bent gegaan
Als u overlijdt nadat u met pensioen bent gegaan, dan heeft uw partner recht op het partnerpensioen. Hoeveel uw partner krijgt, staat niet op uw UPO. Eventuele keuzes op de pensioendatum kunnen de hoogte van het partnerpensioen beïnvloeden.
Wezenpensioen
Het wezenpensioen is geen levenslange uitkering. Uw (eventuele) kinderen krijgen het wezenpensioen tot 18 jaar. Studerende of invalide kinderen krijgen tot 27 jaar het wezenpensioen. Op uw UPO ziet u het bruto bedrag dat uw kinderen krijgen.
Gescheiden
Bent u gescheiden of is uw geregistreerd partnerschap beëindigd? Houd er dan rekening mee dat uw ex-partner recht heeft op (een deel van) het partnerpensioen. Meer informatie hierover vindt u onze website.
Arbeidsongeschiktheidspensioen
In onze pensioenregeling krijgt u een aanvulling op de wettelijke WIA-uitkering als u volledig arbeidsongeschikt wordt en blijft. U krijgt deze aanvulling vanaf het moment van arbeidsongeschiktheid tot uw AOW-leeftijd.
De hoogte van uw pensioen staat niet vast
Op het UPO leggen we uit met welke zaken het pensioenfonds te maken heeft om uw pensioen te verhogen of te verlagen.
Het verhogen van uw pensioen
Geld wordt door inflatie minder waard. Pensioenfonds MN probeert uw pensioen daarom elk jaar te verhogen zodat uw pensioen meegroeit met de stijging van de prijzen. Dat noemen we indexatie. Uw pensioen kan alleen meegroeien als de financiële situatie van het pensioenfonds goed genoeg is.
Onze financiële situatie is niet goed. Door de lage dekkingsgraad konden we uw pensioen dit jaar niet verhogen. De pensioenen kunnen namelijk alleen verhoogd worden bij een dekkingsgraad boven de 110%. Dit betekent dat uw pensioen minder waard wordt (u kunt later minder kopen met uw pensioen). Op het UPO vindt u meer informatie over onze financiële situatie. Ook ziet u hoe de afgelopen vijf jaar de prijzen zijn gestegen en of uw pensioen verhoogd is.
Het verlagen van het pensioen
Uw werkgever betaalt de jaarlijks vastgestelde pensioenpremie. Maar als blijkt dat deze premie niet voldoende is, stort de werkgever niet bij. Hierdoor kan het zijn dat we de pensioenen moeten verlagen.
De afgelopen jaren is de financiële positie van Pensioenfonds MN verslechterd. Als de dekkingsgraad eind 2020 lager is dan 104,2%, zal uw pensioen in 2021 verlaagd moeten worden. Op uw UPO ziet u hoeveel uw pensioen de afgelopen vijf jaar verlaagd is.
Wat als het mee- of tegenzit?
U ziet drie verschillende pijlen: een pijl omhoog, een pijl naar links en een pijl naar rechts. Bij de pijlen staan bedragen. De bedragen zijn berekend op basis van zo’n 2.000 verschillende scenario’s. Deze scenario’s houden niet alleen rekening met stijgende prijzen, maar ook met de ontwikkeling van de economie: de rente en de beurskoersen.
Verwacht eindresultaat
Bij de pijl ‘verwacht eindresultaat’ ziet u hoeveel pensioen u naar verwachting gaat krijgen. Dit is exclusief AOW en pensioen dat u bij andere pensioenfondsen hebt opgebouwd. U kunt dit bedrag vergelijken met uw huidige netto salaris. U ziet dus wat uw pensioen waard is op het moment als u met pensioen gaat.
Als het tegenzit...
Omdat de bedragen zijn berekend op basis van 2.000 verschillende scenario’s, kan er ook een inschatting worden gemaakt van hoeveel pensioen u gaat krijgen als het tegenzit. In het slechtste geval krijgt u dus dit bedrag. Ook hier geldt: dit bedrag kunt u vergelijken met uw huidige salaris.
Als het meezit
Dat is het ideale scenario. De top 5% beste scenario’s leiden tot het bedrag dat u ziet bij ‘Als het meezit’. De kans dat het meezit is overigens even groot als de kans dat het tegenzit.
Voor uw belastingaangifte
De factor A is het bedrag dat u in een jaar aan pensioen hebt opgebouwd. Uw pensioenaangroei dus. U hebt dit bedrag nodig voor de belastingaangifte over het jaar 2020.
Wilt u weten hoeveel geld u zelf nog belastingvrij mag sparen voor later? Kijk dan op belastingdienst.nl. Met de Rekenhulp Lijfrentepremie kunt u precies berekenen hoeveel fiscale ruimte u hebt. Uw financieel adviseur kan u hierbij ook helpen.
Bekijk uw pensioenkeuzes
Komt uw pensioenleeftijd steeds dichterbij? Dan is het verstandig om te kijken welke pensioenkeuzes u heeft. Wilt u bijvoorbeeld eerder of later met pensioen? Of wilt u eerst beginnen met een hoger pensioen en daarna een lager pensioen ontvangen? Meer informatie over uw pensioenkeuzes vindt u op uw UPO of de website.
Heeft u nog vragen?
Neem dan contactmet ons op.