Uit elkaar

Als u uit elkaar gaat is dat meestal niet leuk. En pensioen is dan misschien wel het laatste waar u aan denkt. Helaas heeft uit elkaar gaan wel invloed op het pensioen. Zeker als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Voor de verdeling van het ouderdomspensioen moet u namelijk het een en ander zelf regelen.

 

Recht op partnerpensioen

Als u uit elkaar gaat, dan heeft uw partner recht op bijzonder partnerpensioen. Dat is het partnerpensioen dat u tot aan het einde van uw relatie heeft opgebouwd. Uw ex-partner ontvangt dit bijzonder partnerpensioen na uw overlijden.

Ouderdomspensioen wordt 50-50 verdeeld

Als u getrouwd bent (of een geregistreerd partnerschap heeft) en uit elkaar gaat, dan heeft uw partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Dit is vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Deze wet geldt niet voor een samenlevingsovereenkomst. Vraag verevening binnen twee jaar na uw scheiding bij ons aan. Dan betalen wij het verdeelde ouderdomspensioen direct uit aan uw ex-partner als u met pensioen gaat. Geeft u de scheiding niet binnen twee jaar door? Dan heeft uw partner nog steeds recht op de helft van uw ouderdomspensioen. Alleen moeten u en uw ex-partner dan zelf samen de betaling regelen. 

 

Download het Mededelingsformulier om uw scheiding door te geven.

TIP!

Geef uw scheiding binnen twee jaar door, als u wilt dat wij de betaling van het ouderdomspensioen aan uw ex-partner regelen.

Zelf de verdeling van uw pensioen bepalen

U mag uiteindelijk helemaal zelf kiezen of en hoe u uw ouderdomspensioen verdeelt. Wilt u het niet delen? Of wilt u het niet 50-50 verdelen? Dan kan dat gewoon. De afspraken die u maakt met uw partner moeten wel officieel vastliggen. Bijvoorbeeld in uw huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of het echtscheidingsconvenant.

 

Let op! Had u een notariële samenlevingsovereenkomst of woont u in het buitland? Geef dan ook aan ons door dat u en uw partner uit elkaar zijn.