Trouwen

Vanaf uw trouwdag (of de dag waarop u een geregistreerd partnerschap aangaat), heeft uw partner recht op partnerpensioen. Dat is de uitkering die hij of zij van ons krijgt wanneer u overlijdt.

 

Moet u uw partner bij ons aanmelden?

Als u in Nederland trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan wordt uw partner automatisch bij ons aangemeld. Daar hoeft u zelf dus niets voor te regelen. Woont u in het buitenland? Dan moet u uw partner zelf bij ons aanmelden. Stuur een kopie van de trouwakte naar pensioenfondsmn@mn.nl of per post naar: Pensioenfonds MN, Postbus 93123, 2509 AC Den Haag.

Hoogte van het partnerpensioen

Hoeveel partnerpensioen uw partner ontvangt, hangt af van het moment waarop u overlijdt:

1. U overlijdt als u bij MN in dienst bent.

2. U overlijdt nadat u uit dienst bent gegaan.

3. U overlijdt als u met pensioen bent.

In situatie 1 ontvangt uw partner het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd én het partnerpensioen dat u nog zou opbouwen als u tot uw pensionering bij MN zou werken. In situatie 2 ontvangt uw partner het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd toen u bij MN in dienst was. En in situatie 3 ontvangt uw partner het partnerpensioen dat u tot uw pensionering heeft opgebouwd.

 

Extra partnerpensioen regelen

Als u overlijdt op het moment dat uw partner nog geen AOW ontvangt, dan is het partnerpensioen misschien niet genoeg. Hierdoor kan het zijn dat uw partner te weinig inkomen heeft om alle uitgaven te kunnen betalen. Bij Pensioenfonds MN kunt u, als u in dienst komt of als u gaat samenwonen of trouwen, voor extra partnerpensioen kiezen door een vrijwillige aanvullende verzekering af te sluiten. Dit heet ANW Pensioen.

TIP!

Woont u in het buitenland? Meld uw partner dan bij ons aan.

Pensioen voor uw kinderen

Wanneer u overlijdt, dan hebben uw kinderen tot 18 jaar hebben recht op wezenpensioen. Studerende of schoolgaande kinderen hebben tot en met 27 jaar recht op wezenpensioen. Ook eventuele stief- of pleegkinderen hebben recht op wezenpensioen. Het wezenpensioen bouwt u niet apart op, maar is standaard 20% van het partnerpensioen. Als beide ouders zijn overleden, dan is het 40% van het partnerpensioen.