Alleenstaand

Heeft u geen partner? Dan bouwt u wel partnerpensioen op bij Pensioenfonds MN. Dat is voor het geval u in de toekomst een partner krijgt. Gebeurt dat niet, dan ruilt u het partnerpensioen uit voor een hoger ouderdomspensioen als u met pensioen gaat. U bouwt het dus nooit voor niets op.

 

Partnerpensioen uitruilen voor meer ouderdomspensioen

Als u met pensioen gaat, kunt u ervoor kiezen om het partnerpensioen uit te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor uzelf. Dit mag alleen als u geen partner heeft of als uw partner het hiermee eens is. Hij of zij doet dan namelijk afstand van (een deel van) het partnerpensioen. Belangrijk om te weten: deze keuze maakt u eenmalig en kunt u niet terugdraaien.

TIP!

Geen partner? Ruil uw partnerpensioen dan uit voor een hoger ouderdomspensioen.

Als er iets verandert

Stel u ontmoet de liefde van uw leven én legt u uw relatie officieel vast met:

  • een huwelijk, of
  • een geregistreerd partnerschap, of
  • een notariële samenlevingsovereenkomst.


In alle drie de gevallen zijn er gevolgen voor uw pensioen. Uw partner krijgt namelijk recht op partnerpensioen. Dat is de uitkering die hij of zij van ons krijgt als u overlijdt. En gaat u uit elkaar, wat we natuurlijk niet hopen, dan heeft uw ex-partner recht op het partnerpensioen dat u tot aan het einde van uw relatie heeft opgebouwd. Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap heeft uw ex-partner ook recht op de helft van uw ouderdomspensioen dat u tijdens uw relatie heeft opgebouwd. Dit geldt niet als u alleen een samenlevingsovereenkomst heeft.