Naast de AOW-uitkering van de overheid en het pensioen dat u bij uw werkgever opbouwt, heeft u ook de mogelijkheid om zelf actie te ondernemen voor de opbouw van extra pensioen. Dit gaat zonder tussenkomst van Pensioenfonds MN.  

Banksparen, pensioen beleggen of lijfrente

Zonder tussenkomst van Pensioenfonds MN heeft u verschillende mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen. U kunt zelf deelnemen aan banksparen of een lijfrenteverzekering afsluiten. Ook kunt u zelf beleggen voor uw pensioen op een daarvoor bestemde pensioenrekening. Bij een onafhankelijk financieel adviseur kunt u desgewenst professioneel advies inwinnen. 

Fiscaalvriendelijk

Afhankelijk van de fiscale ruimte die u heeft, kunt u fiscaalvriendelijk sparen voor uw oude dag. U betaalt – tot een door de overheid gemaximeerd bedrag per jaar – geen belasting over de premie die u inlegt. Als u binnen de maxima blijft, hoeft u ook geen inkomstenbelasting (box 3) te betalen over het pensioen dat u opbouwt. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Is extra pensioen opbouwen verstandig?

Of extra pensioen opbouwen verstandig is moet u zelf besluiten. Belangrijk daarbij is om na te gaan of u verwacht extra pensioen nodig te hebben. Heeft u bijvoorbeeld door een scheiding een lager pensioen? Of bent u vaak van baan gewisseld? Dan kan het verstandig zijn om actie te ondernemen. 

Heeft u een andere vraag over uw pensioen, neem dan contact met ons op.