Dat weten we nog niet.
Aan het eind van elk jaar maken we de balans op en kijken we hoe we ervoor staan. Als onze financiële situatie op 31 december 2020 volgens de regels van de overheid niet goed genoeg is, dan moeten we beslissen om de pensioenen te verlagen in 2021.
Vanwege de coronacrisis is begin dit jaar een uitzonderlijke financiële situatie ontstaan. Als de dekkingsgraad van het pensioenfonds einde dit jaar hoger dan 90% is, hoeft het pensioen niet te worden verlaagd. De dekkingsgraad wordt maandelijks op onze website gepubliceerd. Het is niet duidelijk wat de gevolgen van het coronavirus op de langere termijn zijn, ook al is de verwachting nu dat de crisis rondom het virus zal leiden tot een krimp van de economie. Eind augustus zaten we maar iets boven de 90% dekkingsgraad, eind september zelfs iets onder de 90%. Dat wil zeggen dat als de rente en aandelenkoersen tot het eind van dit jaar op het huidige lage niveau blijven, de kans reëel is dat we de pensioenen in 2021 moeten verlagen.
Begin volgend jaar zullen wij u informeren!
Het kan zijn dat we op dat moment zeker weten dat we de pensioenen niet hoeven te verlagen maar ook als we het niet zeker weten of als we verwachten dat we de pensioenen zullen moeten verlagen, en met welk percentage, dan vertellen we dit ook. En natuurlijk maken we dan ook duidelijk wanneer en hoe de eventuele verlaging zal worden uitgevoerd. Een besluit om de pensioenen te verlagen, nemen we heel zorgvuldig. Deelnemers die al pensioen ontvangen, krijgen minstens 3 maanden van tevoren bericht van ons als we hun uitkering moeten verlagen.
Er zijn 2 redenen waarom de kans dat we de opgebouwde en ingegane pensioenen moeten verlagen is toegenomen.
Reden nummer 1: is de daling van de rente.
Om te berekenen hoeveel geld we nu in kas moeten hebben om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen, moeten we rekenen met een rekenrente. Die rekenrente beweegt mee met de rente op de kapitaalmarkt. Deze rente is de afgelopen periode sterk gedaald. Als de rekenrente 0% is, dan moeten wij elke euro die we hebben toegezegd aan onze deelnemers - vanaf nu tot over pakweg 70 jaar - op dit moment al in kas hebben. De rekenrente is nog niet 0%, maar we zitten er wel dicht tegenaan omdat de rente extreem laag is. Daarom moeten we heel veel vermogen in kas hebben.
Reden nummer 2: is de instabiele aandelenkoersen
Door onzekerheid over de gevolgen van het coronavirus voor de wereldeconomie is er al enige tijd sprake van een zeer instabiele situatie op de aandelenbeurzen wereldwijd. Dit heeft uiteraard ook effect op de waarde van beleggingen als aandelen en vastgoed en heeft dus ook effect op de financiële situatie van Pensioenfonds MN én op de dekkingsgraad. Maandelijks wordt de dekkingsgraad op onze website gepubliceerd.
Als de rente zakt, proberen we dat verschil op te vangen.
Dat gebeurt onder meer via beleggingen in obligaties. Die worden meer waard als de rente daalt. Maar we hebben het pensioenvermogen niet volledig beschermd tegen rentedalingen. Als we dat zouden doen, dan zouden we geen extra rendement kunnen maken om de pensioenen te verhogen (‘indexeren’). Het geld voor verhogen moet komen uit extra rendement. We willen graag zoveel mogelijk koopkracht behouden voor onze deelnemers.
Maar we kijken daarbij wel goed naar de situatie op de financiële markt. We beleggen het vermogen van de deelnemers zo dat het risico om de pensioenen te verlagen zo klein mogelijk is, en de kans dat we de pensioenen kunnen verhogen zo groot mogelijk. Nu de dekkingsgraad erg laag is en de kans op een verlaging groter wordt, beleggen we automatisch minder risicovol om de pensioenen te beschermen. Daarnaast zorgen we ervoor dat de waarde van aandelen niet te sterk kan dalen.