Pensioenfonds MN beraadt zich op de toekomst. De vraag die het bestuur de komende tijd wil beantwoorden is de volgende: hoe zorgen we voor een toekomstbestendig pensioen voor onze (ex)deelnemers en gepensioneerden? Het bestuur doet eerst uitvoerig onderzoek hiernaar samen met het verantwoordingsorgaan, de ondernemingsraad, de werkgever en de vakbonden. Bij dit onderwerp is uitvoerig stilgestaan op de (online) algemene vergadering van deelnemers en gepensioneerden op 15 juni jongstleden. Hier kunt u deze algemene vergadering terugkijken. De belangrijkste vragen en antwoorden zetten we hieronder nog even voor u op een rijtje.
Naast de hierboven genoemde redenen, is er nog een andere aanleiding om juist nú na te denken over de toekomst. We staan aan de vooravond van een grote hervorming van het pensioenstelsel. Als de regeling toch al op de schop moet, dan kunnen we maar beter tegelijkertijd overstappen naar een toekomstbestendige situatie. Zo hoeft de boel niet twéé keer overhoopgehaald te worden.
Het bestuur heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de toekomst van Pensioenfonds MN. De belangrijkste conclusie is dat het huidige model, met Pensioenfonds MN als zelfstandig klein pensioenfonds, niet toekomstbestendig is. We zoeken daarom naar een alternatief.
Het bestuur van Pensioenfonds MN ziet twee goede opties:
Het bestuur moet nog besluiten over de toekomst van het fonds, maar de alternatieven die voorliggen gaan inderdaad uit van het einde van Pensioenfonds MN als zelfstandig fonds. Het bestuur is ervan overtuigd dat een toekomst in een groter verband in het belang is van alle (ex-)deelnemers en gepensioneerden.
Ja, MN als werkgever maakt samen met de vakbonden en de ondernemingsraad afspraken over de pensioenregeling, die onderdeel uitmaakt van de cao van MN. De huidige pensioenregeling moet echter sowieso op de schop, omdat uiterlijk op 1 januari 2027 nieuwe pensioenstelsel in werking treedt. De verschillende pensioenregelingen in Nederland gaan dan veel meer op elkaar lijken dan nu het geval is. Dat maakt ook het aansluiting zoeken bij een andere partij eenvoudiger.
Het uitgangspunt is dat bij een overgang alle rechten en aanspraken behouden blijven. Dan gaat niemand er op achteruit. Maar pensioenen zijn natuurlijk wel afhankelijk van ontwikkelingen in de economie. Maar dit staat los van aansluiting bij een andere partij.
Dat kan één van de mogelijke scenario’s zijn. Het bestuur onderzoekt bij welke partij de belangen van alle deelnemers het best gediend zijn. Op dit moment bestudeert het bestuur drie overgebleven partijen. De uitkomst van dat onderzoek is nu nog niet bekend.
Na onderzoek en een eerste schifting na het versturen van een request for information naar een aantal partijen, heeft het bestuur een selectie van drie overgebleven partijen gemaakt, waaronder twee bedrijfstakpensioenfondsen en én algemeen pensioenfonds (APF). Het selectieproces ziet er nu als volgt uit:
Naar verwachting organiseert Pensioenfonds MN in november 2021 weer een algemene vergadering van deelnemers en gepensioneerden. De toekomst van het fonds zal daar het belangrijkste agendapunt zijn. Na die vergadering zullen alle deelnemers en gepensioneerden ook per post of per mail geïnformeerd worden over de stand van zaken.
De belangrijkste reden voor de relatief lage opbouw is de extreem lage stand van de rente. Daardoor is de kostprijs van pensioen nu erg hoog. Ook bij een aantal andere pensioenfondsen is de jaarlijkse pensioenopbouw vergelijkbaar met die bij Pensioenfonds MN. Toch zijn er ook veel fondsen die ook nu nog een hogere pensioenopbouw hebben. Die opbouw is in de meeste gevallen echter verre van kostendekkend, en vindt dus “op de pof” plaats. Doordat Pensioenfonds MN een relatief jong fonds is, met veel meer actieve deelnemers dan gepensioneerden, is dit voor ons fonds geen optie.